Στεγάνωση μπαλκονιού ή βεράντας και επικάλυψη με πλακάκια

Βαθμός Δυσκολίας

steganosi-balkoni1

Θέλετε να απαλλαγείτε μια για πάντα από τα προβλήματα υγρασίας στο μπαλκόνι ή τη βεράντα σας, αλλά δεν ξέρετε ποια λύση στεγάνωσης να επιλέξετε;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που παρουσιάζεται στα μπαλκόνια, λόγω έλλειψης επαρκούς στεγάνωσης, είναι η εισχώρηση υγρασίας κάτω από τα πλακάκια, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη σοβαρότερα προβλήματα.

Μια συχνή παρανόηση, που γίνεται από πολλούς, είναι ότι τα πλακάκια στο μπαλκόνι αποτελούν στεγανωτική στρώση, ικανή να προστατέψει από πιθανά προβλήματα υγρασίας. Τα πλακάκια, όμως, δεν αποτελούν λύση και η στεγάνωση στο μπαλκόνι είναι απαραίτητη!

Τα μπαλκόνια και οι βεράντες είναι από τα σημεία του σπιτιού που υφίστανται καταπονήσεις, τόσο λόγω των καιρικών συνθηκών, όσο και της ευρείας χρήσης τους.

Έτσι, η επιλογή στεγάνωσης υψηλής ποιότητας και αντοχής είναι απόλυτα αναγκαία!

Η στεγάνωση κάτω από πλακάκια εφαρμόζεται ιδανικά κατά τη φάση κατασκευής του κτιρίου, αλλά συστήνεται ως λύση και σε υφιστάμενα μπαλκόνια που έχουν επενδυθεί με πλακάκια και παρουσιάζουν προβλήματα υγρασίας.

Αν σας αποθαρρύνει η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, σκεφτείτε τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε στο μέλλον, εφόσον θα απαλλαγείτε για πάντα από συμπληρωματικές επεμβάσεις στεγάνωσης, αλλά και από την αποκατάσταση τυχόν ζημιών. Επιπλέον, γλιτώνετε από πιθανές διενέξεις με τους γείτονες, που δεν είναι ασυνήθιστες όταν πρόκειται για προβλήματα υγρασίας!

steganosi-balkoni-1

 

Προετοιμασία υποστρώματος για τη στεγάνωση

Σε υφιστάμενα μπαλκόνια με προβλήματα υγρασίας, θα πρέπει πρώτα να αφαιρέσετε την παλιά στρώση των πλακιδίων και να καθαρίσετε πολύ καλά την επιφάνεια.

Πριν την τοποθέτηση της στεγανωτική στρώσης είναι σημαντικό, για την καλύτερη εφαρμογή των υλικών, να προετοιμάσετε σωστά το υπόστρωμα.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να δημιουργηθούν οι σωστές κλίσεις, ώστε τα νερά να μη λιμνάζουν και να οδηγούνται στα σιφόνια.

Για τις τοπικές αποκαταστάσεις των κλίσεων, χρησιμοποιήστε το ρητινούχο τσιμεντοκονίαμα DUROCRET ή DUROCRET-PLUS. Αν απαιτείται η δημιουργία κλίσεων στο σύνολο του μπαλκονιού, χρησιμοποιήστε το ελαφρύ τσιμεντοκονίαμα SCREED-100.

Στην πρώτη περίπτωση, μπορείτε να ξεκινήσετε τις εργασίες στεγάνωσης μετά από 2-3 μέρες, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, μετά από 7 μέρες.

Για τη στεγάνωση του μπαλκονιού ή της βεράντας και την τοποθέτηση των πλακιδίων, θα χρειαστείτε:

 

  • Αναδευτήρα (για την προετοιμασία των υλικών)
  • Μαλακή βούρτσα (για την εφαρμογή του AQUAMAT-FLEX)
  • AQUAMAT-FLEX (εύκαμπτο, επαλειφόμενο στεγανωτικό κονίαμα δύο συστατικών)
  • Υαλόπλεγμα οπλισμού στεγανώσεων πλάτος 10cm (για τον οπλισμό των στεγανωτικών στρώσεων)
  • ISOMAT AK 25 (ελαστική κόλλα ενός συστατικού για εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων C2 TΕ S2)
  • MULTIFILL SMALTO 1-8 (έγχρωμος αρμόστοκος πορσελάνινης υφής, υδαταπωθητικός για πλάτος αρμού από 1-8 mm)
  • Οδοντωτή σπάτουλα (για την κόλλα)
  • Στοκαδόρο (για τον αρμόστοκο)

Πώς θα εφαρμόσετε τη στεγανωτική στρώση στο μπαλκόνι ή τη βεράντα σας

 

Αρχικά, καθαρίστε επιμελώς την επιφάνεια με μια βούρτσα, αφαιρώντας τυχόν σκόνες και σαθρά υλικά. Στη συνέχεια, διαβρέξτε το υπόστρωμα, προσέχοντας, όμως, να μη σχηματιστούν λιμνάζοντα νερά.

Προετοιμάστε το AQUAMAT-FLEX ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του. Το περιεχόμενο του σάκου των 25 kg (συστατικό Α) προστίθεται στα 8 kg του υγρού (συστατικό Β) υπό συνεχή ανάδευση, μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα, κατάλληλο για επάλειψη.

Με τη μαλακή βούρτσα, τοποθετείστε τοπικά μία στρώση AQUAMAT-FLEX, κατά μήκος της συμβολής του μπαλκονιού με τα στηθαία, αλλά και κατά μήκος τυχόν ρωγμών ή αρμών διαστολής. Ενισχύστε το υλικό, όσο η στρώση είναι ακόμα νωπή, τοποθετώντας πάνω του, ταινία πολυεστερικού υφάσματος πλάτους 10 cm.

*Αν κριθεί απαραίτητο, για την καλύτερη ενσωμάτωση του οπλισμού στη στεγανωτική στρώση, κάντε ακόμα μία τοπική επάλειψη με AQUAMAT-FLEX.

Στη συνέχεια και αφού η τοπική στρώση έχει στεγνώσει, εφαρμόστε καθολικά με τη βούρτσα το AQUAMAT-FLEX. Μόλις στεγνώσει η πρώτη στρώση, μπορείτε να περάσετε το δεύτερο χέρι, τοποθετώντας το υλικό σταυρωτά με την προηγούμενη στρώση.

*Το πάχος κάθε στρώσης δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 mm.

 

DIY: Κόλληση πλακιδίων

 

Μόλις στεγνώσει και το δεύτερο χέρι της στεγανωτικής στρώσης, μπορείτε να κολλήσετε τα πλακάκια της αρεσκείας σας, χρησιμοποιώντας την ελαστική κόλλα ISOMAT AK 25.

Ο συνδυασμός του AQUAMAT-FLEX με την ISOMAT AK 25 αποτελεί ένα άριστο σύστημα στεγάνωσης-κόλλησης πλακιδίων.

Για να αρμολογήσετε τα πλακάκια χρησιμοποιήστε τον έγχρωμο υδαταπωθητικό αρμόστοκο MULTIFILL SMALTO 1-8.

Δείτε αναλυτικά τα βήματα για την κόλληση πλακιδίων εδώ ή κατεβάστε τον οδηγό κόλλησης πλακιδίων.

Δείτε περισσότερες προτάσεις και λύσεις στεγάνωσης εδώ.