Ανακαίνιση: αλλάξτε μόνοι σας τα πλακάκια στο μπάνιο!

Βαθμός Δυσκολίας

Θέλετε να αναβαθμίσετε την αισθητική του σπιτιού σας, αλλά τα οικονομικά σας δεν το επιτρέπουν; Ξεκινήστε με μία low-budget ανακαίνιση του μπάνιου σας, αλλάζοντας μόνοι τα παλιομοδίτικα σπασμένα πλακάκια σας, και ανανεώστε  την καθημερινότητά σας!
untitled-2

Υλικά που θα χρειαστείτε για την κόλληση και αρμολόγηση των πλακιδίων:

 • Οδοντωτή σπάτουλα (για την κόλλα)
 • Λαστιχένιο σφυρί (ματσόλα)
 • Λαστιχένια σπάτουλα (για τον αρμόστοκο)
 • Σταυροί αρμολόγησης
 • Δράπανο αναδευτήρας (για την προετοιμασία των υλικών)
 • Μυστρί
 • Αλφάδι
 • ISOMAT SL 17 (Ελαστομερές υλικό για στεγάνωση πίσω από πλακίδια)
 • ISOMAT AK 22 (Υψηλής ποιότητας, εύκαμπτη, ρητινούχα κόλλα πλακιδίων C2 TE S1)
 • Αρμόστοκος MULTIFILL
 • MULTIFILL-ELASTIC (Έγχρωμη ελαστική μαστίχη αρμολόγησης πλακιδίων)

Βήμα 1ο: Επιλέξτε τα πλακάκια της αρεσκείας σας!

Στην αγορά πλέον υπάρχουν πλακάκια σε πολλές διαφορετικές διαστάσεις και σε αμέτρητα χρώματα και σχέδια. Επιλέξτε τα κατάλληλα, ανάλογα με το στυλ που θέλετε να πετύχετε στο μπάνιο σας (μοντέρνο, minimal, rustic, classic κτλ.). Η ISOMAT διαθέτει την πλήρη γκάμα αρμόστοκων MULTIFILL για πλακάκια παντός τύπου, σε πολλές ιδιαίτερες αποχρώσεις, που θα συμβάλλουν στο ιδιαίτερο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα!

plakidia-1   plakidia-2

Βήμα 2ο: Προετοιμασία υποστρώματος

Ξεκινάτε φυσικά με την αποξήλωση της παλιάς στρώσης πλακιδίων! Στη συνέχεια, φροντίστε να καθαρίσετε πολύ καλά την επιφάνεια. Σε περίπτωση που αυτή έχει πολλές ατέλειες ή τρύπες θα χρειαστεί να τη στοκάρετε για να την επιπεδώσετε.

Πριν την τοποθέτηση των καινούριων σας πλακιδίων , καλό θα ήταν να στεγανώσετε το υπόστρωμα, με ένα επαλειφόμενο στεγανωτικό, κατάλληλο για να εφαρμοστεί κάτω από πλακάκια (π.χ. ISOMAT SL 17), ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα υγρασίας,  τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση μούχλας ή και αποκόλληση πλακιδίων.

Βήμα 3οΤοποθέτηση πλακιδίων στον τοίχο

Αφού στεγνώσει η στεγανωτική στρώση, προχωρήστε στην κόλληση με την ISOMAT AK 22, μία ισχυρή, εύκαμπτη κόλλα με αντοχή στην υγρασία. Για τη σωστή προετοιμασία της, ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία της.

Ξεκινήστε την κόλληση των πλακιδίων από κάτω προς τα πάνω, αφήνοντας, με τη βοήθεια ενός οδηγού, διάστημα από το δάπεδο 5-6 χιλ. μεγαλύτερο από το πάχος του πλακιδίου του δαπέδου. Στην περίπτωση που τα πλακίδια φτάνουν μέχρι την οροφή, ξεκινήστε την τοποθέτησή τους με κομμένο πλακίδιο και τελειώστε στην οροφή με ολόκληρο πλακίδιο, προκειμένου να επιτύχετε το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

«Χτενίστε» την κόλλα με την οδοντωτή σπάτουλα και τοποθετήστε τα πλακάκια πιέζοντας ελαφρά. Κρατήστε σταθερές αποστάσεις μεταξύ των πλακιδίων, με τη χρήση πλαστικών σταυρών αρμολόγησης, για να εξασφαλίσετε αρμούς ομοιόμορφου πλάτους. Με ένα λαστιχένιο σφυρί (ματσόλα) και ένα αλφάδι μπορείτε να επιτύχετε την επιπεδότητα της νέας επιφάνειας. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Τέλος, καθαρίστε επιμελώς την κόλλα που έχει τυχόν ξεχειλίσει από τους αρμούς των πλακιδίων.

Τοποθέτηση των πλακιδίων στο δάπεδο

Αρχικά αφαιρέστε τον οδηγό που τοποθετήσατε προηγουμένως περιμετρικά. Ξεκινήστε από το σημείο που έχετε σχεδιάσει να τοποθετήσετε ολόκληρα πλακίδια και αφήστε τα πλακίδια που πρέπει να κοπούν, για το τέλος. Στη συμβολή δαπέδου με τοίχο, προσέξτε οι κάθετοι αρμοί των πλακιδίων να συμπίπτουν με τους οριζόντιους, όπου αυτό είναι δυνατό.

Προσοχή! Τα πλακάκια δεν πρέπει να ακουμπούν στον τοίχο (ώστε να δημιουργηθούν οι αρμοί διαστολής) και πριν την τοποθέτησή τους, τοποθετούμε τους σταυρούς αρμολόγησης.

Συνεχίστε την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθήσατε και για την κόλληση των πλακιδίων στον τοίχο.

Βήμα 4ο: Πώς θα γίνει η αρμολόγηση των πλακιδίων

Μπορείτε να προχωρήσετε στην αρμολόγηση 24 ώρες μετά την κόλληση των πλακιδίων. Απομακρύνετε προσεχτικά τους σταυρούς και καθαρίστε σχολαστικά τους αρμούς. Διαβρέξτε ελαφρώς την επιφάνεια με ένα σφουγγάρι, τόσο ώστε να μην παραμείνει νερό.

Ανάλογα με το πλάτος του αρμού, επιλέξτε τον ιδανικό τύπο του έγχρωμου αρμόστοκου MULTIFILL. Για την παρασκευή του αρμόστοκου, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του.

Η εφαρμογή του αρμόστοκου γίνεται πρώτα στον τοίχο και μετά στο δάπεδο, με λαστιχένια σπάτουλα και με κινήσεις διαγώνιες ως προς τους αρμούς. Γεμίστε επαρκώς τους αρμούς, επαναλαμβάνοντας τη διαγώνια κίνηση προς όλες τις διευθύνσεις.

Μόλις αρχίσει να «τραβάει» ο αρμόστοκος, καθαρίστε την επιφάνεια με ένα σφουγγάρι , ελαφρώς βρεγμένο, τόσο ώστε  να μην εμφανιστούν άλατα στον αρμό όταν στεγνώσει.

mg_6760-682x1024

Βήμα 5ο: Φινίρισμα

Για να γίνει το τελικό φινίρισμα καθαρίστε και πάλι επιμελώς πλακάκια και αρμούς με ένα ελαφρά βρεγμένο πανί . Ακολουθεί η πλήρωση του αρμού στη συμβολή δαπέδου με τοίχο, με την ειδική έγχρωμη μαστίχη MULTIFILL ELASTIC σε μία από τις 7 αποχρώσεις που διατίθενται. Λειάνετέ την με το δάχτυλό σας και… ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ!

shutterstock_58432249

Πριν ξεκινήσετε την ανακαίνιση, πάρτε μια γεύση του τελικού αποτελέσματος, επιλέγοντας το χρώμα του αρμόστοκου που ταιριάζει καλύτερα στον χώρο σας, με τέσσερα απλά βήματα: www.isomat-multifill.com

Για καλύτερη κατανόηση των παραπάνω δείτε το video της εφαρμογής «Κόλληση πλακιδίων σε υγρούς χώρους» της ISOMAT.